Notícies

L'ACNE VULGAR

Salut/Escola

L'acne vulgar és potser el trastorn dermatològic que més preocupa els joves.

En molts casos, la seva persistència dóna lloc a una visita al dermatòleg. Alhora també és un dels motius més comuns de consulta al farmacèutic.

Què és?

L'acne és una malaltia de la pell en la qual es poden trobar diverses causes desencadenants. Es manifesta amb alteracions de tipus inflamatori i infecciós a les glàndules sebàcies.

Les zones més freqüents d'aparició són la cara -especialment en el front i en les galtes- el coll, l'esquena -de vegades a les espatlles- i el pit, que són les zones més greixoses del cos.

Causes

La causa de l'acne no està del tot determinada.

En situació normal, les glàndules sebàcies produeixen una substància grassa, el sèu, que surt a la superfície a través dels porus i es distribueix per la pell. El sèu és un dels factors de protecció del teixit cutani.
En la pubertat i l'adolescència, etapes en les quals es produeixen importants canvis hormonals, pot augmentar la secreció de sèu i el gruix de la queratina que es troba a les parets del conducte sebaci. Per aquest motiu la sortida dels porus pot quedar obstruïda i s'acumula, a la part més profunda del conducte, el sèu que s'hi forma en excés i els microorganismes que hi proliferen d'una manera accelerada.
Aquest procés afavoreix la inflamació i la infecció dels porus, que pot evolucionar formant pus.

Consells

  • No et toquis mai els grans, ni te'ls vulguis rebentar. Estaràs facilitant l'aparició d'una cicatriu posterior. Però renta't la zona afectada amb un sabó específic.
  • Fes una dieta equilibrada.
  • Visita el dermatòlegi sigues pacient i tenaç a l'hora de seguir el tractament estipulat.
  • No et desanimis, i no pensis que perquè tinguis grans t'estimaran menys.